Recepti

Rošti

Kada čujete „Rošti“ vjerovatno vam je prva asocijacija na roštilj.

Ali ne, pa čak ni blizu nije niti ima bilo kakve povezanosti sa roštiljom.

Rošti je tradicionalno Švajcarsko jelo, koje je najčešće zastupljeno u Njemačkom dijelu Švajcarske. Tako da, ukoliko otpujete u Švajcarsku turistički, bilo da se radi posjeti poznatim Alpskim skijalištima ili nekom od poznatih jezera, u restoranima ćete pronaći ovo jelo, kako Švajcarci popularno pišu “Röschti“.

Rošti je toliko popularan da ćete ga moći pronaći u svakom većem i manjem marketu u zaleđenoj varijanti.

Sastojci:

Ovo jelo je jako jednostavno, samo je bitno da se odabere krompir dobrog kvaliteta, koji je i glavni sastojak.

ZA ROŠTI VAM JE POTREBNO:
1 kg oguljenog krompira
– so
– biber
– muskantni oraščić
– maslac

Priprema

Krompir izrendajte na rende ili na neku drugu spravu iste namjene.

Bitno je da krompir bude rendan na deblje i duže. Krompir prebacite na suvu krpu i umotajte. Jako je važno da krompir bude suv odnosno da krpa upije višak vode.

U krompir dodajte začine i lagano promiješajte.

Stavite maslac u tavu zatim dodajte onoliko krompira koliko vam je dovoljno za jednu porciju. Uz pomoć silikonske lopatice pritiskajte krompir ka dnu tiganja i prema rubovima. Poklopite tanjirom, zatim okrenite na tanjir i vratite ponovo u tiganj kako bi se krompir ispekao i sa druge strane.

Zatim ponovo stavite tanjir kako biste lakše izvadili krompir.

Krompir je potrebno pržiti od 7 do 10 minut, zavisno od vrste krompira.

SAVJET:
Iako se u originalu Rösti služi sam, danas su ipak prisutne brojne kombinacije. Tako se smjesa, osim s crvenim lukom, može obogatiti i sa slaninom, sirom, gljivama, svježim začinskim biljem, pa čak i jabukama ili se Rösti može iskoristiti kao podloga uz neko drugo jelo, kao što su meko pečena jaja i sl.
Iako djeluje jednostavno, Rösti skriva „male tajne velikih majstora kuhinje“, jer kako bi ispao savršen treba pomno odabrati vrstu krompira, a varijacije se dobijaju i zavisno o tome koristimo li kuvani, djelomično kuvani ili sirovi krompir.

U svakom slučaju, ovo maštovito i jednostavno jelo zanimljiv je prijedlog kojim možete iznenaditi svoje prijatelje ili porodicu, te unijeti malo švajcarskog duha u svoju kuhinju. A nađete li se u Švajcarskoj, ne zaboravite isprobati i original.

U svakom slučaju, KORT marketi vam nude bogat asortiman kvalitetnog krompira koji se proizvodi na sjeverozapadu naše zemlje, koji je itekako poznat kako širom zemlje, tako i u regionu.

Prijatno!

Slične objave