Recepti

Naš domaći sladoled – Gelati!

Jedna od prvih asocijacija na ljeto, uz more i sunce, svakako je i sladoled. A jedna od prvih asocijacija na sam spomen omiljene smrznute poslastice, osmijeh je na licu. Volimo ga tokom cijele godine, a ljeti je, naprosto, obavezan desert. Omiljena poslastica ovog ljeta neka vam bude upravo Naš domaći sladoled – Gelati! Pravi domaći sladoled pravljen po italijanskoj recepturi!

Tačno je da je gelati italijanski naziv za sladoled što i većina misli, međutim, oni ih i poistovjećuju ne znajući da zapravo postoje značajne razlike između ove dvije ledene poslastice.

Gelati dolazi od talijanske riječi gelare, što znači „zamrznuti“. Obično pravi se od mlijeka, a krema se ponekad dodaje da poveća kremastu teksturu. S obzirom da je manje masnoće od standardnih sladoleda, ima lakoću i svežinu ukusa. U početnoj fazi pripreme prilično podseća na sladoled, prije svega zahvaljujući krem-osnovi, ali se miješa sporije i hladi na nešto višoj temperaturi. To sporo miješanje daje ovom slatkišu manje vazduha (nego što je to slučaj sa sladoledom), pa je gelato gušći. Viša temperatura pri hlađenju omogućiće da on ostane svilenkastiji i mekši. Takođe, za pripremu gelata koristiti se manje šlaga i jaja (ili se čak neće koristiti uopšte) kako bi ukus glavnog sastojka bio najjači.

Neodoljive okuse domaćeg sladoleda pravljenog po italijanskoj recepturi potražite u svim KORT caffe restaurantima, a uskoro omiljenu ljetnu poslasticu ćete moći pronaći u svim KORT marketima.

Slične objave