Zanimljivosti

Vrtno cvijeće – sadnja i održavanje zavisno od sezone

Cvijeće, svakako, dodatno uljepšava dvorište, najviše zbog zadivljujućih boja i smirujućeg djelovanja na posmatrača. Briga o cvijeću tokom cijele godine, sigurno, zahtijeva posebnu stručnost, zar ne? Ne. Čak i amaterski vrtlar može smisliti jednostavan plan održavanja, kako bi vrt cvjetao tokom cijele sezone.

Svaka od vrtnih sorti cvijeća ima idealno doba godine za sadnju. Neke rastu na niskim temperaturama, dok druge žele rasti samo pod sunčevim zrakama i u toplini koje one pružaju. Ključ neprestano cvjetajućeg vrta je poznavanje tačnog godišnjeg doba u kojem se sjeme ili lukovice sade u zemlju. U nastavku donosimo sve što trebate znati o sadnji i brizi za vrtno cvijeće, tako da možete uživati u njemu bez obzira na godišnje doba!

  1. Priprema vrta za sadnju

Prije nego počnete sa sadnjom, trebate pažljivo pripremiti područje koje će služiti kao cvjetni vrt. Sve što trebate učiniti je držati se sljedećih koraka:

Odabir adekvatnog mjesta

Uopšteno, cvijeće treba sunčevu svjetlost između šest i osam sati dnevno. Da biste mu osigurali potrebnu količinu svjetlosti, imajte na umu ovaj podatak, kako biste odredili najbolje mjesto i veličinu vašeg budućeg cvjetnog vrta. Potražite mjesto koje je povremeno u hladu, jer ga neke biljke, za normalan rast, trebaju jednako kao i sunčeve zrake.

Čišćenje tla

Za sjeme i lukovice biljaka potrebna je svježe iskopana i čista zemlja. Naoružajte se setom vrtnih dodataka, počevši od zaštitnih rukavica, kopača, vrtnih makaza i alata za vađenje korijena i možete započeti s pripremom tla!

Poboljšanje kvaliteta tla

Što je tlo plodnije, to će se biljke uspješnije razvijati. Kvaliteta tla u novoizgrađenim stambenim naseljima može biti loša, pa se nakon kopanja po vrtu pobrinite za poboljšanje kvalitete zemlje. Dodajte sloj komposta (organski spoj pun hranjivih sastojaka) u debljini od nekoliko centimetara i ostavite da nekoliko sedmica mijenja sastav tla.

  1. Sadnja cvijeća prema godišnjem dobu

Kao što smo ranije naveli, vrtnim cvjetnim sortama trebaju različiti uslovi za rast i cvjetanje. U tom je smislu vrijeme sadnje presudno za razvoj cvijeta, pa pročitajte u nastavku kada je poželjno saditi svoje najdraže cvijeće, kako biste ostvarili najbolje rezultate!

 Proljeće

Počevši s martom i produljenjem dana, moći ćete provoditi više vremena u svom vrtu i opuštati se. Sunce je jače i počinje biti sve toplije, pa će i biljke iskoristiti ove faktore!

Savršeno je vrijeme za sadnju dalija, begonija i lukovica ljiljana, koje će cvjetati tokom ljeta. Dalije i begonije nisu otporne na mraz, pa ih posadite u tegle i držite u zatvorenom prostoru sve dok opasnost od mraza ne prođe. Zatim ih, kad u potpunosti nestane hladnoće, možete  presaditi iz tegli u vrt. Osigurajte im izdašnu količinu sunčeve svjetlosti i topline.

Ljeto

Rano ljeto je savršeno vrijeme za premiještanje cvijeća posađenog u tegle, u vrt. U ovu kategoriju ubrajamo verbene, fuksije i begonije.

Jul I avgust su mjeseci koji donose vruće ljetne dane, te nisu idealno vrijeme za sadnju cvijeća (za razliku od početka jeseni!). U tom vam periodu preporučujemo da provedete što manje vremena na jakom suncu, pa se zalijevanjem i brigom o cvijeću bavite ili u rano jutro ili u sumrak, kad su vanjske temperature niže. Budući da ljeto obiluje danima za provesti u dvorištu, ispod suncobrana, dodajte na terasu vrtne stolice i stolove, odakle će svi moći uživati u pogledu na vaš cvjetni vrt.

Jesen

Ako želite imati vrt pun boja tokom proljeća, jesen je najbolje vrijeme za sadnju narcisa i tulipana. Skicirajte plan za razmještaj ovih biljaka tako da se što bolje slažu s različitim ukrasima i statuama u vašem vrtu, a sve kako biste si osigurali brojne divne prizore tokom toplijih mjeseci!

Smilje i jagode se, takođe, sade u ovom periodu, a njihove će lukovice rasti do proljeća, kad će početi s procesom cvjetanja.

Uzmite u obzir vrijeme prilikom sadnje jesenjih lukovica, pa zato preporučujemo da cvijeće posadite otprilike mjesec dana prije prvog mraza, kako bi se lukovice mogle ukorijeniti. Lukovice ne trebaju dodatno navodnjavanje, ako su posađene u vlažnom tlu, a inače je potrebno samo jedno zalijevanje.

Zima

Dolaskom zime možete se baviti sadnjom lukovica i sjemenki cvijeća u lonce, koje možete presaditi u vrt već na proljeće.

Helenium je u jesen prekrasan cvijet, a cvjeta od kraja avgusta, pa je decembar savršen za njegovu sadnju. Krajem januara preporučujemo sadnju sjemenki lavande, tako da je u proljeće možete premjestiti u vrt.

Tokom zime moći ćete se diviti svom vrtu i cvjetovima zimskog jasmina i kamelije, koji cvjetaju u kasnu jesen, a podnose niske temperature.

  1. Kako se brinuti o cvijeću s obzirom na godišnje doba? 

Cvjetni vrt treba vašu stalnu brigu kako bi biljke bile zdrave, a vaš vrt ostao lijep. Kako biste osigurali da vaše cvijeće nesmetano i pravilno raste, pripremili smo mali vodič za njegu zavisno od sezone. Evo šta morate učiniti!

Proljeće

Od marta počnite održavati vrtno tlo, koristeći kompost, tako da može zadržati vlagu u vrućim danima koji će uslijediti. Za cvijeće osjetljivo na temperaturne promjene tokom proljeća koristite posebnu zaštitu tokom cvjetanja ili napravite zaštitu od plastičnih boca koje više ne koristite. Sve što trebate učiniti je makazama odrezati dno boce, nakon čega je stavite preko biljke da bude zaštićena od vremenskih promjena.

Uklonite korov koji je narastao nakon posljednjeg mraza i ne zaboravite oprati ruže i lavandu. Tokom aprila, kad proljetni cvjetovi počnu ispunjavati vrt, uklonite osušene i otpale cvjetove na tlu.

Ljeto

Najbolji savjet za brigu o cvijeću u vrtu ljeti, je da ih zalijevate. Izbjegavajte obavljati ovu aktivnost oko podne, jer postoje dvije moguće negativne posljedice – zbog vrućine voda će mnogo brže ispariti, a tlo neće imati vremena da je upije, te će zbog refleksije sunčevih zraka kapljice vode na lišću i cvjetovima ubrzati njihovo sušenje. Cvijeće se preporučuje zalijevati ujutro, prije izlaska sunca, ili naveče, nakon zalaska sunca.

Kako vam je ljeti vrt ispunjen bojom, morate se pobrinuti za sve otpale lattice, pa odredite jednu noć u sedmici kad možete očistiti tlo od njih.

Jesen

U većini je dvorišta kišna sezona sinonim za tepih od lišća. Nakon čišćenja cijelog dvorišta nemojte bacati skupljeno osušeno lišće, već ga čuvajte u plastičnim vrećama u koje možete dodati kućni organski otpad kako biste dobili svoj kompost. Koristite ga u vrtu nakon zime, kako biste pripremili tlo za novo cvijeće!

Tople ranojesenske večeri mogu biti idealne za zabave na terasi vašeg vrta, zato obavezno postavite vanjsku rasvjetu kako biste se  cvijeću mogli diviti i nakon što padne mrak.

Kraj jeseni idealno je vrijeme za premiještanje cvijeća u zatvoreni prostor, za sorte koje ne vole niske temperature (npr. begonija i fuksija).

Zima

Tokom hladnih zimskih mjeseci nemate puno posla u vrtu. Kratki dani i loše vrijeme prisiliće vas da ostanete u zatvorenom, pa je ovo najbolje vrijeme za proučavanje kako pripremiti vrt u nadolazećem periodu.

Pronađite najbolje trgovce sjemenkama i cvjetnim lukovicama, ali ne zaboravite i na pribor koji ćete koristiti za vrtlarstvo. Možda vaš pribor treba popravak ili je došlo vrijeme da kupite novi. Bez obzira o čemu se radilo, pobrinite se da dolaskom proljeća imate spreman i funkcionalan komplet vrtnog pribora, kako biste na najbolji način mogli voditi brigu o svom vrtu.

Cvjetni vrt koji je uvijek u cvatu, bez obzira na godišnje doba, može se činiti nemogućim postignućem. No, potrebno je samo malo ambicije, poneka bitna informacija i ljubav prema svemu što je lijepo i on bi mogao postati stvarnost i u vašem vlastitom dvorištu! Nakon primjene najboljih ideja za uređenje manjih dvorišta ili sadnje zelenog travnjaka na mjestu predviđenom za dječiju igru, sad je vrijeme da se pobrinete za vaš cvjetni vrt.

Slične objave