Recepti, Voće i povrće

Smokve sa grčkim jogurtom

Sezona smokvi uskoro počinje i prava je šteta da propustite ovu kraljicu Mediterana, a da je na bilo koji način ne unesete u svoj organizam.

Smokva potiče iz jugoistočne Azije odakle se proširila Sredozemljem i danas je jedan od njegovih zaštitnih znakova. Uzgaja se već više od 11  hiljada godina, duže od mnogih žitarica. Jede se svježa i sušena, a od nje se još prave džemovi, slatka i razne slastice. Smokva osim vlakana sadrži vitamine, minerale, jednostavne šećere, organske kiseline, fitosterole, triterpenoide, kumarine, te fenolne komponente. Smokve su bogate karotenoidima; prvenstveno likopenom kojega slijede lutein i beta-karoten.

Ovog puta vam nudimo zanimljiv i osvježavajući recept, prema kojem nećete ostati ravnodušni.

Potrebno vam je:

– smokve ( 1 smokva vam je dovoljna za jednu porciju)
1 grčki tip jogurta (Dukatos)
– med
– cimet
– listići badema

Priprema

PRIPREMA:
Smokve narežite i pomiješajte sa jogurtom. Sipajte u čašu u koju ćete poslužiti. Dodajte listiće badema, med i prstohvat cimeta. Rashladite prije posluženja.

SAVJET:
Deserti sa smokvama su idealna kombinacija uz šoljicu domaće kafe, blago zaslađene ili gorke. U KORT marketima možete pronaći domaći brend kafe pod nazivom “RD kafa“ koja je umjereno blagog okusa i neodoljivog mirisa, te će vam slatkiši sa smokvama biti idealna kombinacija sa ovom kafom.

 Još da napomenemo da su smokve itekako  bogate vlaknima i pomažu u mršavljenju i održavanju željene težine. Zbog toga ove jeseni ne zaboravite na smokve ukoliko želite regulisati svoje kilograme.

Slične objave