Zanimljivosti

DOBRODOŠLO LJETO!!!

Škola se završila. Već ste isplanirali ili planirate odmor. Vrijeme se promijenilo i već ste iskusili ljetnje vrućine. Nebitno je da li vaši planovi podrazumijevaju da ćete ostati kod kuće, otići na odmor ili pak na kraće proputovanje, jer vjerovatno postoje mnoge kul i zabavne stvari koje ne znate o najtoplijem godišnjem dobu. Sastavili smo listu od 20 zabavnih činjenica o ljetu, kako bismo vam pomogli da osjetite duh ovog godišnjeg doba!

20 zabavnih činjenica o ljetu:

 1. Prve moderne ljetnje Olimpijske igre su se održale ljeta 1896. godine u Grčkoj, u Atini.
 2. Prvi dan ljeta pada između 20. i 22. juna svake godine. On se zove ljetnjom dugodnevnicom i taj dan varira u zavisnosti od Zemljine rotacije, te nije u preciznom odnosu sa našom kalendarskom godinom.
 3. Posljednji dan ljeta je 20. septembar.
 4. Lubenica je jedna od najboljih ljetnjih poslastica. Da li ste znali da ona nije voće, već povrće? Pripadaju familiji krastavaca, koju čine povrća.
 5. Ajfelov toranj zapravo raste usljed ljetnje vreline. Zato što se gvožđe širi, toranj svakog ljeta naraste i do 15 cm.
 6. Ukoliko volite sladoled, ljeto kao doba bi vam trebalo biti omiljeno. Jul je proglašen mjesecom sladoleda u SAD-u.
 7. Još jedna zanimljiva činjenica o ljetu je i da su se TV serije reprizirale tokom ljetnjih mjeseci. Ideja za to polazi od pretpostavke da su svi napolju i uživaju u lijepom vremenu.
 8. Junska zanimljivost o samom mjesecu junu je da je on nazvan po rimskoj boginji Juni.
 9. Prvi kupaći kostim za žene je napravljen 1800-ih. Dolazio je uz par širokih pantalona (onih čipkastih nalik podgaćama) dužine do koljena.
 10. „Pseći dani ljeta“ su fraza koja se odnosi na datume od 3. jula do 11. avgusta. Takav naziv su dobili po Sirijusu, Psećoj zvijezdi. Ova zvijezda se nalazi u sazviježđu Canis Major (Veliki pas).
 11. Frizbiji su izumljeni 1870-ih kao tanjir za pite, koje su studenti koledža 1940-ih počeli bacati naokolo. Od tada su izgubili ulogu tanjira za pite i sada su nam poznati kao vid ljetnje zabave.
 12. Julska zanimljivost-rimski general Marko Antonije je mesec jul nazvao po Juliju Cezaru.
 13. U Americi se jul smatra nacionalnim mjesecom borovnica.
 14. Najduži dan godine je ljetnji solsticijum.
 15. Komarci su najprisutniji tokom ljetnjih mjeseci i na Zemlji su već preko 30 miliona godina.
 16. Većina tematskih i vodenih parkova radi isključivo po ljetnjem, sezonskom rasporedu.
 17. Avgust je dobio ime po nećaku Julija Cezara. On je stekao titulu „Avgusta“ što znači „časni.“
 18. Prvo takmičenje u spelovanju na nacionalnom nivou u SAD-u se održalo 17. juna 1825.
 19. Više oluja se desi tokom ljeta, nego u bilo koje drugo doba godine. One se takođe nešto češće javljaju na jugoistoku Engleske.
 20. „Ledeni štapići“ su izum jedanaestogodišnjeg djeteta i datiraju iz 1905.

Nadamo se da su vas ove zabavne činjenice dovoljno zabavile i da uživate u ljetu.

Isplanirajte sebi neki put za pamćenje, na kom ćete steći uspomene za porodicom i prijateljima u kojima ćete uživati još dugo, dugo.

Slične objave