Zanimljivosti

DA LI STE ZNALI???

Donosimo vam par interesantnih činjenica o jeseni:

  1. Za trajanja jeseni, čovjek najbolje spava.
  2.  Lišće na drveću poprima najživlje boje. Hladnije temperature i manjak svjetla, izazivaju reakciju kod lišća koje prestaje stvarati hlorofil (zeleni pigment). Do izražaja dolaze narandžasti i žuti pigment karotenoida, a žarko crvena boja rezultat je antocijanina. Zanimljivo je da lišće zapravo ne gubi boju, već ponovno poprima onu izvornu.
  3.  Životinje reaguju na promjene koje donosi jesen. Sjevernoamerička crnokapa sjenica kreće u potragu za sjemenkama koje skriva na više mjesta u drveću i na tlu. Ali, kako zapamtiti gdje ih je sakrila? Dio njezinog mozga koji je odgovoran za prostornu orjentaciju i pamćenje, naraste do 30%.
  4.  U jesenskom periodu, ptice započinju sa svojim seobama u toplije krajeve, a neke od njih su prave rekorderke u broju kilometara koji uspiju prevaliti. Artička čigra u samo jednom smjeru preleti oko 11000 kilometara.
  5. Jesen nudi mnoštvo plodova koji čuvaju naše zdravlje. Ali, jeste li znali da se zdravlje nalazi u bojama jesenskih plodova, biljnim pigmentima – fitohemikalijama? Stoga trebamo birati raznovrsne i raznobojne plodove, jer ćemo samo tako osigurati različite fitohemikalije koje korisno djeluju na naš organizam.
  6. Prvi dan jeseni je jedan od dva dana u godini kad možete jaje postaviti da samo uspravno stoji.
  7. Prvi i posljednji dan jeseni mijenjaju se otprilike za 24 sata svake godine.
  8. Jesen ima svoj puni Mjesec, koji se još naziva i Žetveni Mjesec. Taj je naziv dobio jer su nekad seljaci znali koristiti svjetlo prvog punog Mjeseca jeseni kako bi žetvu obavljali i noću.
  9. Jesenska ravnodnevnica svake godine pada na drugi datum. Zemlji treba 365.25 dana da napravi krug oko Sunca, pa je datum jesenske ravnodnevnice malo drugačiji svake godine. Najčešće je to 22. septembar, ali ravnodnevnica zna još biti i 23. septembra ili vrlo rijetko, 24. septembra (što je bio slučaj davne 1931. godine). Tako će jesenska ravnodnevnica 24. septembra idući put biti tek daleke 2303. godine.
  10. Na sjevernom polu jesen traje dio septembra, cijeli oktobar i novembar i dio decembra, a na južnom Zemljinom polu dio marta, cijeli april i maj i dio juna.

Slične objave