Dječiji kutak - KORT

Početak školske godine bez stresa!

Početak školske godine bez stresa!

Nakon bezbrižnog ljeta, vrijeme je za povratak u školske klupe. Početak nove školske godine stresno je razdoblje, kako za školarce, tako i za njihove roditelje. Kako bi početak školske godine prošao što bezbolnije za roditelje, a djeca bila spremna za nove školske izazove, primijenite neke od ovih savjeta.

Primijenite ove savjete!

Nije tajna da se djeca preko ljeta opuste, te malo i zaborave naučeno gradivo, pa je početak nove školske godine teži. Roditeljima se savjetuje da s mlađom djecom sedam dana prije škole prođu prošlogodišnje gradivo. Dovoljno je prelistati sveske i prokomentarisati naučeno, a vidite li potrebu, djetetu možete i zadati neki manji zadatak za čije ćete ga uspješno rješavanje posebno pohvaliti ili čak i nagraditi. Prisjećanje na prošlogodišnje gradivo posebno je važno kod predmeta kao što su matematika i strani jezik koje vaše dijete uči. Zaboravi li naučeno, kod ovih će predmeta, gdje se gradivo nadovezuje na već naučeno, dijete imati određene poteškoće, pa na to posebno obratite pažnju i ne preskačite ponavljanje krajem ljeta.

Na početku nove školske godine uobičajeni su i inicijalni testovi, pa će ponavljanje gradiva dobro doći djetetu da inicijalni test riješi što bolje, a dobar će ga rezultat zasigurno dodatno motivisati za novu školsku godinu i što bolje ocjene u njoj.

Iako se djeci broj obaveza ljeti znatno smanji, ili ih nemaju uopšte, dobro je vratiti neke 2-3 sedmice prije početka škole, kako bi se dijete pripremilo na sve one koje ga čekaju u novoj školskoj godini.

Neka to budu obaveze koje su povezane s onim školskim, tako na primjer, ako primijenite savjet o ponavljanju gradiva, možete djetetu odrediti nekoliko zadataka koje mora riješiti taj dan. Možete krenuti i s jednostavnijim stvarima kao što su buđenje i odlazak u krevet ili priprema odjeće. Šaljite djecu na spavanje ranije i budite ih ranije, približno u isto vrijeme kao što trebaju ustati za školu. Uvedite i obvezu pripremanja odjeće naveče za drugi dan. Ova će navika sačuvati puno vremena i živaca kad krene škola, kako školarcu tako i vama.

Provedite zabavan vikend

Kako će se početak nove školske godine bližiti, tako ćete primijetiti da je dijete sve nervoznije i napetije, a možda to primijetite i kod sebe samih, budući da nabavka svega potrebnog za novu školsku godinu nije nimalo laka i često iscrpi roditelje. Kako biste se malo opustili i zadržali pozitivan duh, isplanirajte vikend-izlet prije samog početka škole i priuštite djetetu nezaboravan izlet. Bez obzira na to imate li osnovnoškolca ili srednjoškolca, izlet veseli sve uzraste.

To može biti odlazak u zoološki vrt, možda čak i odlazak na more za vikend ili neki piknik u prirodi. Izbor je na vama, zavisno o vremenu i resursima koji su vam na raspolaganju. Osim porodice, povesti možete i djetetovog najboljeg prijatelja ili prijateljicu pa će cijeli događaj za njih biti još uzbudljiviji i zabavniji.

Ako imate prvačića, iskoristite ovo zajedničko vrijeme da ga opustite i napunite pozitivnom energijom, pričajući mu o lijepim stvarima koje ga čekaju u školi poput novih poznanstava, te sticanja novih znanja i vještina.

Većinu djece najviše veseli kupovina školske opreme, pa ih svakako povedite sa sobom u ‘back to school’ shopping. Kako biste u njemu mogli zajedno uživati i veseliti se novim stvarima, prije samog odlaska u kupovinu napravite spisak kako ne biste ništa zaboravili kupiti. Nastojte se pridržavati spiska, ali poželjno je, naravno, u skladu s finansijskim mogućnostima, djetetu i kupiti neku dodatnu stvar koju samo izabere – možda je to neki privjesak za školsku torbu s njegovim omiljenim likom iz videoigrice ili crtića.

Svakom školarcu treba školska torba, a čak i ako je prošlogodišnja još u dobrom stanju, dijete uvijek želi novu, pogotovo ako se pojave neke s njegovim omiljenim junacima. Najbolje su torbe one anatomske i s puno pregrada, kako bi dijete moglo što bolje organizovati sve stvari koje nosi u njoj. Za prvačiće su dobar izbor i torbe na točkiće, koje će im olakšati prve školske korake. Danas možete kupiti i setove u kojima se nalazi školska torba, pernica, vrećica za patike, te novčanik. Uz ovakve setove možete nešto i uštedjeti. Ove su godine najpopularnije torbe za djevojčice s motivima jednoroga, Elze i Minnie. Kod dječaka su prvi izbor i dalje torbe omiljenog nogometnog kluba, te akcijskih super junaka.

Izboru svesaka školarci se posebno vesele, budući da one na neki način predstavljaju i njihov stil. Za mlađe školarce pametno je uzeti sveske različitog dizajna. Tako će dijete lakše razlikovati koja je sveska za koji predmet. Oni stariji sigurno će sami htjeti odabrati svoje sveske, a ove su godine popularne one s motivima svjetskih gradova i sveske s izrekama, odnosno porukama. Ne zaboravite kupiti i nekoliko dodatnih svesaka, koje će dijete koristiti kod kuće za vježbanje i učenje gradiva.

Pernicu i pribor za pisanje, takođe, možete nabaviti unaprijed, a s opremom za likovnu kulturu najbolje je pričekati prvi roditeljski sastanak, jer većina škola priprema poseban popis opreme za likovno.

Obratite pažnju i na uređenje djetetovog radnog prostora u kojem će pisati domaće zadatke i učiti. Nabavite mu udobnu stolicu i stonu lampu, kao i zidnu ploču na koju će moći postaviti raspored i razne podsjetnike, koji će mu olakšati izvršavanje školskih obaveza na vrijeme.

Provjerite kako se osjećaju

Nakon što ste prikupili sve potrebno za početak nove školske godine, prije samog početka poželjno je i otvoreno razgovarati s djetetom i pitati ga kako se osjeća uoči povratka u školske klupe, te postoji li nešto što ga muči.

Najteže je prvačićima, pa stručnjaci roditeljima savjetuju da s njima više razgovaraju o tome šta ih sve u školi očekuje, čak i da odu u šetnju s njima do škole, pokažu im zgradu i slično. Najvažnije je da dijete osjeća da su roditelji uz njega šta god se dogodilo, da mu budu podrška i da pokažu da vjeruju u njega. Nakon što počne nova školska godina vrlo je važno i da otpočetka budete uključeni u sva događanja, pa na dnevnoj bazi razgovarajte s djetetom o tome šta se događa u školi i treba li mu pomoć oko nečega. Ovo, naravno, vrijedi za osnovnoškolce, sa srednjoškolcima ćete morati biti dosta mudriji od ovog i saznati to na manje napadan način.:-D

Primijenite neke od ovih savjeta i u novu školsku godinu uđite pripremljeni i pozitivnog duha, i vi i vaši školarci. SREĆNO!

Slične objave