Recepti

Sok od višanja

Ovaj put, donosimo vam nešto drugačije – Sok od višanja! Brzo i zdravo osvježenje za ljetne dane.

Sastojci:

 • 5 kg višanja
 • 1 kašičica limunske kiseline
 • otprilike 4kg šećera
 • po želji ukoliko su višnje zrelije: pola kašičice konzervansa

Priprema

 1. Nabrane višnje izvažite, operite ih (pazite da nemate trulih višanja), premjestite u jednu kantu i dobro ih izgnječite rukama (preporuka je da koristite jednokratne rukavice). Trebali biste svaku izgnječiti, kako ne bi ostalo cijelih višanja u kanti.
 2. U kantu sada dodajte kašičicu limunske kiseline, kantu poklopite ili prekrijte krpom i ostavite da stoji 24 sata u hladu ili negdje na hladnom mjestu.
 3.  Sutradan pripremite drugu kantu, na nju stavite cjedilo kao za tjesteninu, pa kroz njega iscijedite sok kako bi vam koštice i veći komadi višanja ostali u cjedilu. Ovdje ponovo možete koristiti svoje ruke i rukavice.
 4.  Sada kada imate samo sok s komadićima voća, potrebno ga je procijediti još jednom, ovog puta kroz sito (koje koristite za prosijavanje brašna, kakaa ili za šećer u prahu). Ovdje se koristite kašikom – ostatke tog voća koje ostane u situ možete iskoristiti, pa napraviti džem od višanja (sa džemfix-om), inače se taj dio samo baca.
 5. Sada trebate izmjeriti koliko litara soka imate – šećera stavljate 1 kg na 1 litru soka. Ukoliko su vam višnje slatke sorte, šećer možete smanjiti i na 700 g po litri soka.
 6.  Sok sada stavite u veliki široki lonac, dodajte mu šećer, stavite sve na vatru i kuvajte.
 7.  Tokom kuvanja sok će praviti pjenu, nju morate skidati, nju bacate.
 8.  Nakon što sok prokuva (trebaće otprilike 20-30 minuta za ovu količinu), ukoliko želite stavite malo konzervansa ako su vam višnje bile zrelije. Kuvajte još minutu i to je to.
 9. Sok sipajte u čiste flaše.
 10. Zatvorite ih čepovima i čuvajte ih na tamnom i hladnom mjestu.

  U slast!