Zdravlje

Lov na vitamin D

Jedan od načina da tijelo pripremimo za zimu je pravilna ishrana i izbor namirnica koji obiluju vitaminom D, neophodnim za snažan imunitet.

Vrlo je važno prepoznati signale koje nam tijelo šalje, jer upravo naš organizam najbolje zna šta mu nedostaje.

U zimskim danima, zbog nedostatka sunčeve svjetlosti, koja je nesumnjivo najbolji izvor vitamina D, moramo posegnuti i za drugim izvorima „sunčanog vitamina“ kao što je plava riba, a prvi izbor u ovom slučaju su:  losos, sardina, tuna  i skuša.

Plava riba prava je riznica vitamina D, koju je samo potrebno znati iskoristiti.

Plava riba obično se konzumira pečena, na žaru, pohovana ili parena, a poslužuje se sa vrhunskim maslinovim uljem i vinom. Tuna i losos su odlični i u dimljenoj varijanti, a često se konzumiraju i sirove- kao carpaccio, sashimi  ili sushi.

Uz svježu, plava riba iz konzerve je takođe izvrstan izvor vitamina D, npr. jedna mala konzerva sardine može osigurati dnevnu potrebnu količinu „sunčanog“ vitamina.

Treba spomenuti i da konzumacijom plave ribe istovremeno osiguravamo i unos visoko kvalitetnih proteina, te višestruko dragocjenih nezasićenih omega-3 masnih kiselina, važnih za zdravlje srca, mozga i kože.

Budući da je plava riba odličan izvor vitamina D, te da konzumacijom iste možemo pokriti dobar dio dnevnih potreba ovog vitamina, preostaje vam samo da posjetite jedan od većih  KORT marketa, te iz širokog asortimana uvijek svježe morske ribe, izaberete upravo plavu ribu, spremite ukusni mediteranski obrok i održite razinu vitamina D u krvi adekvatnom.

Slične objave