Zdravlje

Citrusi – čudotvorci za zdravlje i ljepotu

Postoje brojne vrste citrusa, koje još nazivamo i „zlatnim plodovima“ jer upijaju sunčevu energiju koja iz njih zrači jarkim bojama i zanosnim aromama, a nama najpoznatije i najdostupnije su: limun, limeta, narandža, mandarina, klementina i grejpfrut.

Citrusi su sinonim za jačanje imuniteta, te liječenje gripa i prehlade vitaminom C, pa su zato omiljeno voće u zimskim mjesecima, iako su dostupni tokom čitave godine.

Dejstvo vitamina C iz citrusa je mnogo šire nego što mislimo. Vitamin C uravnotežuje razinu holesterola u krvi, pridonosi čvrstoći kostiju i zuba jer potiče ugradnju kalcijuma, pomaže obnavljanju kože, a važan je za zdravlje pluća i dobar vid.

Citrusi obiluju i vitaminom A,B, folnom kiselinom, brojnim mineralima, a sadrže i limunsku kiselinu koja pospješuje probavu i uklanjanje toksina iz organizma.

U KORT marketima možete pronaći svježe citruse tokom čitave godine, a mi vas savjetujemo kako izabrati i čuvati agrume, da biste ih mogli iskoristiti na najbolji način:

  • Prilikom kupovine birajte plodove koji imaju čvrstu i sjajnu koru, bez mekih i tamnih dijelova.
  • Kada ih uzmete u ruku, najbolje je da ostavljaju utisak težine, jer to onda znači da su svježi i puni soka.
  • Iako ih zbog svoje dekorativnosti i mirisa često volimo držati na stolu u korpicama za voće, idealno mjesto za skladištenje agruma je frižider u kojem je njihov rok trajanja 2-3 sedmice.
  • Vrlo je važno da ne perete citruse prije skladištenja, jer ostatak vlage na kori voćke može da izazove nastanak gljivica i plijesni.

Bilo da ih konzumirate u svježem obliku kao voćku, cijedite njihov bogati sok ili koristite u nekom vitaminskom pripravku, citrusi su prava riznica vitamina koju ne smijete zanemariti u svom jelovniku.

Slične objave