Zanimljivosti

Zimska čarolija uz kuvano vino

Zimske čarolije su jednostavno nezamislive bez ispijanja toplih napitaka u prijatnom ambijentu uz vatru u dugim hladnim danima. Posebnu čar topli napici imaju u vanjskim uslovima, uz skijališta, klizališta ili na zimskim sajmovima, kada nas prosto mame svojim aromama, a njegovo veličanstvo među njima je, svakako, kuvano vino.

Poznato je da kuvano vino, osim svog zamamnog okusa i mirisa, ima pozitivan uticaj na naše zdravlje. Kuvano vino djeluje kao tečni antioksidans, štiti srce i krvne sudove, a uz to sprječava upalne procese u tijelu, a pozitivan uticaj ima i na povišen krvni pritisak.

Postoji milion recepata za savršeno kuvano vino, a pored izbora vina, važnu ulogu imaju i začini koji mu daju punoću okusa, a eksperimentisanjem i kombinovanjem začina možete doći do vaše idealne arome kuvanog vina.

Mi vam donosimo spisak začina koje morate isprobati u svom kuvanom vinu:

  • Cimet  kralj začina za kuvanje vina. Daje kuvanom vinu nevjerovatan šmek, a najbolje ide u kombinaciji sa narandžom i jabukom. Ako volite čaj od jabuke i cimeta – ovo je idealna kombinacija za vaš recept za kuvano vino.
  • Karanfilić – začin koji se često koristi za kuvano vino je i karanfilić, koji daje sasvim specifičnu aromu i autentičan ukus. Jeste li znali da ovaj začin može delovati i kao analgetik i antiseptik? Sjajan način da obogatite svoje kuvano vino!
  • Vanila – začini za kuvano vino svakako podrazumevaju i vanilu, miljenicu mnogih u svetu začina. Ona poboljšava ukus svake poslastice, a kao začin za vino – daje mu sasvim posebnu čar.
  • Oraščić – Mirisni muškatni oraščić, je jedan od najcjenjenijih začina na svetu, a poznat je po specifičnom šmeku i ljekovitosti.
  • Zvjezdasti anis – zvijezda među začinima! Ne samo da divno izgleda, već ima i antivirusna, antibakterijska i antigljivična svojstva! Ovaj blagotvorni začin sjajan je izbor ukoliko želite da vam kuvano vino ublaži prehladu.

Sve začine možete pronaći u KORT marketima, što znači da vam preostaje samo da u dobrom društvu i uz čašu kuvanog vina uživate u zimskoj idili.