Zanimljivosti

Tradicionalna jela iz evropskih zemalja

Ukoliko ste gurman i volite da na svojim putovanjima isprobavate neka nova jela, mi vam donosimo listu tradicionalnih jela, koju su napravili vrhunski kuvari iz više evropskih zemalja, a koja morate probati.

Krenućemo sa tradicionalnim jelima država iz komšiluka. U posjeti Hrvatskoj obavezno morate probati paški sir. Paški sir se pravi od ovčijeg mlijeka, nastao je na ostrvu Pag, po kojem je dobio ime. Izvozi se širom svijeta.

Ukoliko se nađete u Mađarskoj, jelo koje je svima poznato je mađarski gulaš. Priprema se od govedine, luka, mrkve, paprike, paradajza i krompira i vrlo je popularno i kod nas.

Zavijena tortilja sa mesom, pomfritom uz caciki salatu i začine predstavlja poslasticu nezaobilaznu u Grčkoj, ali i na ulicama naših gradova. Sigurno ste probali  giros, ali ukoliko se nađete u Grčkoj, obavezno ga naručite. To je njihovo nacionalno jelo, i budite sigurni mnogo drugačije od onih koje ste probali kod nas.

Ukoliko se nađete u Austriji, svakako znate da treba da probate bečku šniclu. Jelo koje je veoma popularno i kod nas. To je tanko pohvano meso prženo u fritezi, servirano uz peršun i limun sa prilogom od krompira ili riže.

U svim mediteranskim zemljama možete probati pržene mušlje. Ukoliko se nađete u Belgiji, smatrajte obaveznim da ih probate. U zavisnosti od ukusa, ali majstori u ovoj zemlji će vam vjerovatno spremiti najbolje. Kuvaju se sa sa vinom, maslacem , začinskim biljem i paradajz sosom, a serviraju se uz hrskave slane krompiriće.

Usoljena haringa je specijalitet koji možete naći na ulicama u svim gradovima Holandije. Usoljeni fileti marinirane sirove haringe jedu se u svježoj kifli sa sjeckanim lukom.

Što se tiče Italije, naravno da je riječ o pici. Najpoznatija pica je napolitana, koja je dobila naziv po gradu Napulju. Ovo jelo nije samo popularno u Italiji, nego se smatra najpopuarnijim možda i u svetu.

Kari-vurst je nacionalno jelo Nemačke. Smatra se jako popularnim jelom koje se sastoji od njemačke kobasice koja je začinjena karijem, servirana uz pomfrit.

Jelo koje se služi samo uz so,biber i bijeli luk je kranjska kobasica. Već znate, riječ je nacionalnom jelu Slovenije.

Švicarsko tradicionalno jelo je rosti, koje je u početku bilo popularno među farmerima, a kasnije je doživjelo veliku popularnost u cijeloj državi. To su tanko isjeckani krompirići koji se griluju sa začinskim biljem.

Iberijska šunka je tradicionalno jelo Španije. Jelo se najčešće služi uz masline, hljeb i vino kao predjelo.

Bilo na kojoj destinaciji da se zadesite, uvijek iskoristite priliku da uživate u tradicionalnim okusima te zemlje.