Zanimljivosti

5 dobrih razloga zašto jesti lubenicu

Dolaskom ljeta, dolazi i novo sezonsko voće, ali nema voća koje više osvježava organizam u vrućim ljetnim danima od lubenice. Pa da ponovimo zašto ova slasna “kraljica ljeta” treba da se nađe na vašem meniju:

1. Čisti organizam

Bogata je elektrolitima i vodom, ima jako malo kalorija (30 kalorija na 100 g) pa je odlična za dijetu. Savršeno čisti organizam i izbacuje otrove. Obiluje fitonutrijentima i antioksidansima koji čuvaju zdravlje.

2. Vitamin A

Odličan je izvor vitamina A (100 g svježe lubenice ima 569 mg ili 19 posto dnevne potrebe ovog vitamina). Vitamin A je važan za održavanje zdrave kože, sluznice pluća i usne šupljine.

3. Bogata antioksidansima

Lubenica je bogata i antioksidansima kao što su likopen, betakaroten, lutein, zeaksantin i kriptoksantin, koji su efikasni u prevenciji raka dojke, prostate, debelog crijeva, pluća i gušterače.

4. Izvor kalijuma

Odličan je izvor kalijuma, koji je nužan za ravnotežu elektrolita, prijeko potrebnih za normalan srčani ritam i pritisak. Kalijum je važan u sprečavanju srčanih i moždanih udara.

5. Ništa bez vitamina C

Sadrži velike količine vitamina B6 (piridoksina), tiamina (vitamina B1), vitamina C i mangana. Vitamin C jača imunitet, a mangan kao element u tragovima odgovoran je za zdravlje kože i kostiju.

Najslasnije lubenice za savršeno osvježenje potražite na odjelima voća u svim KORT marketima.