Zanimljivosti

3 stvari za pripremu savršenog oslića

Oslić je veoma fleksibilna riba, koja omogućava različite načine pripreme i oprašta mnoge grijehove. 🙂

 1. Lako se filetira
  Oslić je riba izduženog tijela i velike glave koja se veoma lako filetira. Iskusni znalci tvrde da za odvajanje kosti od mesa ribe nije potreban ni nož, već da se to može učiniti golim rukama. Ako planirate ribu ispeći cijelu, nožem tek nježno uklonite ljuske s površine.2. Idealna termička obrada
  Kad je oslić u pitanju, ne postoji idealna termička obrada. On se može kuvati, peći, poširati i pohovati, ali i poslužiti sirov, s obzirom na to da je riječ o ribi koja se nalazi nisko u prehrambenom morskom lancu, te ne sadrži mnogo toksina.

  Od njegovog nježnog mesa mogu se raditi rolnice, kuglice s prezlama ili se pripremati ala bakalar na bijelo i crveno. Za pečenje svježe paniranih fileta, na primjer, biće vam dovoljno nekoliko minuta sa svake strane.

  3. Izbjegavajte mrkvu

  Slatkoća mrkve neutralizuje slanoću mora u ribi, zato to korjenasto povrće treba izbjegavati kada kuvate plodove mora. Posebno treba izbjegavati miješanje mrkve i riba kao što je oslić, jer je riječ o namirnici nježnog okusa, koji će se u termičkoj obradi posve izgubiti.